Felhívás! Egykori ÁFÉSZ dolgozók, tagok figyelem!

Beküldés: 2013/04/16 - 23:25 | Frissítés: 2014/12/03

2010 májusában felhívást tettünk közzé az ÁFÉSZ történetének feldolgozásához szükséges anyagok (fényképek, irományok, oklevelek, újság cikkek, stb.) gyűjtése érdekében. Az anyag szép lassan gyűlt, s végül annyi összejött, hogy 180 oldalas kiadványt tudtunk megtölteni vele.
A Volt egyszer egy ÁFÉSZ címmel megjelent könyv ez év elejétől kapható a boltokban. A könyv, tetszést aratott. Sok-sok elismerő, dicsérő szót kaptunk, ami - úgy gondoljuk - nem teljesen csak nekünk szólt. Elsősorban azokat illeti, akik voltak szívesek átkutatni lakásuk rejtett zugait, a régen bedobozolt fényképeket és egyéb dolgokat kiválogatni és részünkre átadni.
A dicséretek mellé kaptunk azonban kritikát is. Sokan kifogásolták, hogy több olyan volt dolgozó nincs benne a könyvben, aki pedig több évtizeden át dolgozott az Áfésznél. Sokan szerették volna látni önmagukat és korábbi munkahelyüket is. Egy-egy dolgozó tevékenységét jobban ki lehetett volna emelni. Pl.: Gyebnár Jánost, aki művészi szinten űzte a felszolgálás tudományát. A kritikát elfogadjuk. A jogos kritika arra ösztökél bennünket, hogy tegyünk kiséletet egy alaposabb anyaggyűjtésre, majd a sikeres gyűjtést követően megkísérelni a II. kötet kiadását.
Kérünk tehát mindenkit, akinek birtokában van valamilyen, a Gyomaendrőd és Vidéke Áfész tevékenységével, tagságával, dolgozóival, üzleteivel kapcsolatos fénykép, vagy egyéb iromány, (oklevél, régi újságcikk, munkaszerződések, brigádnaplók, tagsági könyvek, részjegyek, célrészjegyek, kinevezések, kitüntetések), vagy más szövetkezeti kiadvány Gyoma, Endrőd és Hunya vonatkozásában, azokat egy szkennelés idejére szíveskedjen átadni részünkre. Szívesen vennénk, ha Gyoma és Endrőd régi, esetleg már nem is létező épületeiről, építményeiről meglévő régi fényképeiket is elküldenék részünkre, amit szkennelés után visszajuttatunk a tulajdonoshoz.
Átvevő hely: Gyomán a Tímár panzió melletti Lottózóban (Gyomaendrőd, Fő u. 174 sz.).
A hunyaiakat kérjük, hogy erre a címre szíveskedjenek eljuttatni az anyagokat.
Endrődön Szurovecz Istvánné (Tel.: +36 (70) 2013301), és Dávid Mátyás (Tel.: +36 (30) 9742608) a gyűjtők. További információ: Babos László +36 (70) 457 99 01 sz. telefonon.
Ne felejtsék, hozott anyagból dolgozunk. Csak az kerülhet a könyvbe, amit Önök átadnak nekünk. A fényképek hátuljára kérjük ráírni: hol, mikor, milyen alkalomból készült és kik vannak rajta.

Bízunk abban, hogy az Önök segítségével a Volt egyszer egy ÁFÉSZ c. könyv II. kötete is megjelenhet.

Dávid Mátyás
Patainé Mészáros Piroska
Szurovecz Istvánné
Babos László

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!

Új hozzászólás