A Kihívás Napja

Vaszkán Gábor képe
Beküldés: 2009/05/19 - 00:00 | Frissítés: 2015/05/05
Szerző: Vaszkán Gábor
Cikkek: 

A Kihívás Napja 1982-ben indult Kanadából, ahol két szomszédos város vezetői elhatározták, hogy egy egész napos verseny keretében döntik el, melyikük városa a sportosabb. Május utolsó szerdáján ezért 0 órától este 9-ig folyamatosan számolták, hányan végeznek aktív testmozgást legalább 15 percen keresztül.
A Kihívás Napja hamar meghonosodott szerte Európában és a nagyvilágban, majd 1991-ben Magyarországra is megérkezett. Hazánkban eddig összesen 1570 település vett részt a vetélkedésben. Tavaly a versenyben részt vett falvak és városok lakói egyetlen nap alatt több mint 8 millió negyedórás testmozgást végeztek.
A Kihívás Napjának célja az, hogy kedvet teremtsen a mozgáshoz, az egészséges életmódhoz - ezért támogatják olimpikonjaink, sportkiválóságaink is személyes részvételükkel ezt az országos eseményt.
Gyomaendrődön a 3. alkalommal került megrendezésre a Kihívás Napja, idén május 20-i dátummal.
Endrődön (pontosabban Gyomán, lévén még az Október 6. ltp. is Gyoma) pontban éjfélkor indult a fáklyás menet a Lidl áruház parkolójából, többnyire iskolások és önkormányzati dolgozók részvételével. A nebulók egy része útközben lemaradozott; ők inkább úgy döntöttek, az útba eső italozó helyen töltik az éjszaka hátralevő részét. A sikeresen megérkezőket a Penny parkolóban várták a gyomai indulók, majd egyesült erőkkel folytatta útját a fáklyás csapat a Szabadság tér irányába, ahol a Fészek Panzió képezte el a célvonalat. Itt a Színfolt Mazsorett Csoport tartott előadást, majd ezt követően a résztvevők egy része a Hantoskerti holtág mentén éjszakai túrára indult a Köröspart árterében. Mások számára az éjféli futás a hazamenetelkor ügyességi versennyel és akadályugrással is párosult: az éves lomtalanításhoz kitett szeméthalmokat és kukákat igyekeztek időre szétrugdalni a sportos gyerekek, akik ebben a „versenyszámban” is indultak.
A Fűzfás-zugban szintén éjfélkor ötven kajakos szállt vízre, fáklyákkal felszerelkezve. A nappali órákban pedig Gyomaendrődre látogatott Gyulay Zsolt olimpiai bajnok kajakozó, aki végigjárta városunk óvodáit és iskoláit.
Az esti órákban szabadtéri bállal zárult volna a Kihívás Napja, az Erzsébet-ligeti rendezvénytéren. Bár az időjárás nagyszerű volt, a szervezőkön kívül egy árva lélek nem jelent meg – talán azért, mert itt már nem volt kötelező a megjelenés? Mindenesetre Vaszkán Gábor szervező, testnevelő tanár elmondta, hogy az idei esemény rendkívül jól sikerült, a város rekordszámú résztvevővel dicsekedhetett, kategóriájában a 4. helyen végezve a 25 résztvevő településből.

Tanka

Kapcsolódó képek

A Kihívás Napja
A Kihívás Napja
A Kihívás Napja
A Kihívás Napja
A Kihívás Napja
A Kihívás Napja

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!

Új hozzászólás