Korszerű szennyvíztisztító épül Gyomaendrődön

admin képe
Beküldés: 2013/11/26 - 21:00 | Frissítés: 2014/10/23
Szerző: admin
Cikkek: 

Korszerű szennyvíztisztítót építenek 859 millió forintos beruházással Gyomaendrődön, a helyszínt kedden vette át a kivitelező PPSZ-Gyomaendrőd Konzorcium - tájékoztatta Gyomaendrőd polgármestere az MTI-t.

Várfi András (Fidesz-KDNP) elmondta: a beruházásra az önkormányzat hétszáz millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretéből. Az önkormányzat az BM EU Önerő alapjából további 158 millió forint támogatást nyert, ami az önerőnek közel ötven százalékát fedezi.
A kivitelezés várhatóan 2015. tavaszára készül el.
A polgármester kiemelte: a jelenlegi szennyvíztisztító nem felel meg az EU környezetvédelmi elvárásainak, ideiglenes engedéllyel üzemel. Esős és belvizes időszakokban a tisztítómű nem alkalmas a megnövekedett kommunális szennyvíz biztonságos befogadására és tisztítására.
A beruházás keretében modern biológiai tisztítórendszert építenek ki. Ezzel megszűnik a Hármas-Körös és holtágainak veszélyeztetettsége, nő a város idegenforgalmi vonzereje, a lakhatóbb és egészségesebb környezetben felértékelődnek a lakóingatlanok és az ipari park területei - tette hozzá Várfi András.
A gyomaendrődi új szennyvíztisztítónál a BIOCOS német technológiát alkalmazzák - mondta el a PPSZ Gyomaendrőd Konzorcium projektvezetője az MTI-nek. A technológia lényege, hogy egy műtárgyban történik a szerves anyag biológiai lebontása, a nitrogén és a foszfor eltávolítása, valamint az utóülepítés. A technológia a kisebb szennyvíztisztító telepeken rendkívül gazdaságosan üzemeltethető, kevés géppel működik, hatékony az energiafelhasználása, és alacsony az üzemeltetési költsége - ismertette.
Az új tisztító naponta 1850 köbméter szennyvizet tud majd befogadni. A kivitelezési munkálatok a régi tisztítómű folyamatos üzemeltetése mellett zajlanak - tette hozzá a projekt vezetője.

Cikk: MTI

Kapcsolódó oldalak

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!

Új hozzászólás