Póhalom túra kerékpárháton

Beküldés: 2012/04/21 - 00:20 | Frissítés: 2022/07/19
Szerző: admin | Fotó: gyomaendrod.com

Póhalom Gyomaendrőd VII. kerülete, egykori tanyaközpont-mezőgazdasági központ, ahol két téesz is volt, az Alkotmány és a Győzelem. Ma tudomásunk szerint már csak egy gazdálkodó él Póhalmon, az itt található földek művelői többnyire gyomaendrődiek.
Grófi kastély állt egykoron a település központjában levő dombon, vagy talán kunhalmon – itt forgatta Tarr Béla híres Sátántangó c. filmjének egyes jeleneteit. Az egyrészes, 450 (!) perces mű meglehetősen elvont alkotás, így csak türelmes nézőknek ajánlott, lévén nem igazán mozgalmas – bár tagadhatatlanul van egy rajongótábora művészi közösségekben nem csak Magyarországon, hanem világszerte is. A filmet 1994-ben forgatták, amikor még a hazai filmgyártásra is több apanázs jutott – olyannyira, hogy hatalmas lakókocsi volt berendezve csak a bárnak, ami a színészeket, a statisztákat és a filmes csapatot szolgálta ki.
Ma már csak a cserjével, fűvel benőtt domb van meg a volt kastély helyén, és az is mintha kisebb lenne – talán elhordták onnan a földet. A civilizáció egykori nyomáról egy elárvult kék telefonfülke tanúskodik csupán. Bár a kézibeszélő hiányzik, a telefonvezeték hiánytalanul fut a fülkéig – megfelelő barkácsolással talán még vonalat is lehetne kapni.

Póhalom ma

Ha kerékpárral vagy netán motorral, autóval szeretnénk megközelíteni Póhalmot, akkor a dévaványai hidat elhagyva a gáton forduljunk balra, majd a Németh-zugi holtág előtt merőlegesen jobbra lehajtva a gátról, észak felé tekerjünk. Lesz egy nagy elágazás, ekkor a bal oldali utat válasszuk. Amikor a földutat két oldalt erdőszerűen övezik a fák, és tanyák is láthatók a környéken, már közel járunk Póhalomhoz, aminek központját egy jobbkanyar után érhetjük el. Távozni már lehet az új úton is, ami a tanyák közt vezet, majd hamarosan műútban folytatódik. Egyszer sem kell lekanyarodnunk: Kősziget felé haladva, majd a vasutat keresztezve a Dévaványát Gyomával összekötő kövesutat elérve juthatunk haza, a nap végén 24 km-es távval a hátunk mögött.

Gyomaendrőd - Póhalom - Gyomaendrőd

  • Gyomaendrőd - 46.936284, 20.823474
  • Póhalom - 47.013693, 20.823756

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó oldalak

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!

Új hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.