Sárkányok a Pájer Strandon!

Beküldés: 2011/05/19 - 16:51 | Frissítés: 2022/09/28
Szerző: admin

Cikkek

Még javában tombolt a tél, amikor öt település – Szeged, Szolnok, Szarvas, Mezőtúr, Gyomaendrőd - sárkány-fanatikusai Szegeden egy közös megbeszélésen elhatározták, hogy egy Mini Roadshow keretében sárkányhajó népszerűsítő versenysorozatot szerveznek az idei szezonban.

Azok kedvéért, akik még nem tudják, mi is a sárkányhajózás, néhány mondatban összefoglalom: A sárkányhajó egy kb. 12,5 méter hosszú hajó, amelyben 2x10 fő evezős foglal helyet, akik jobb- és bal oldalon párosával eveznek. A hajó orrában – a menetiránynak háttal – ül egy dobos, aki az evezés ritmusát adja, illetve a hajó hátuljában áll a kormányos. A hajó menetkész tömege a 22 fős legénységgel 1,5–2 tonna között változik. Ebből jól látszik, hogy a sárkányhajó legénységének nagyon összehangoltan kell mozognia a stabil és gyors haladás érdekében. A sárkányhajózás egy ősi kínai népszokás, amelynek a lényege, hogy minél több ember mozogjon, sportoljon egy időben. Nincs még egy olyan csapatsport, mint a sárkányhajózás, amely olyan közösségteremtő és fejlesztő tevékenység, amelyben egy célért két labdarúgó-csapatnyi ember küzd.
Nem igényel előképzettséget (az úszni tudáson kívül), így bárki, aki érez magában erőt, energiát és fogékony az új iránt, szereti a vizet, a természetet és a versengést, részt vehet sárkányhajós programjainkban.
10–15 perc gyakorlás után már látványos, hangulatos és izgalmas küzdelmet tudunk kialakítani kezdő csapatok között is.

2011. május 14-én szombaton a Gyomaendrődi Pájer Strandon került megrendezésre a versenysorozat idei első versenye.

A verseny előkészítése során Csongrád városa is jelezte csatlakozását a versenysorozathoz, de még önálló csapatként nem tudtak rajthoz állni, ezért a leglelkesebb csongrádiak a szegediek csapatát erősítették a sárkány viadalon.

A szervezés során felkerestünk Gyomaendrődön minden oktatási intézményt, illetve nagy létszámú munkahelyeket abból a célból, hogy önálló csapatokkal álljanak rajthoz a hazai versenyen.
Ennek köszönhetően a szombaton rajthoz álló csapatok fele gyomaendrődi volt.

A versenyen a következő csapatok eveztek:

  • Szegedi Sárkányok
  • Szolnoki Sárkányok
  • Mezőtúri Lokálpatrióta Sárkányok
  • Gimis Sárkányok – Gyomaendrőd
  • Gyomaendrődi Sárkányok
  • Gyomaendrődi Víziszörnyek

A versenyzők összesen 3 körben, körönként 3 időfutam során mérhették össze erejüket, időfutamonként két csapattal, egy kb. 200 méteres pályán a Templomzugi-holtág vizén. A végső sorrendet az összesen 9 időfutam időeredményei határozták meg.

Az első összecsapásra kevéssel 10 óra után került sor Mezőtúr és a Gyomaendrődi Víziszörnyek részvételével, amely csatából a Víziszörnyek kerültek ki győztesen. A következő páros a Szegedi Sárkányok és a Gimis Sárkányok viadala volt, sajnos más iskolás csapat nem jelentkezett a versenyre, így a gimnazista fiatalok vállalták a megmérettetést a városok csapataival. Ez a futam a sokkal rutinosabb szegedi csapat győzelmét hozta, de a gyomaendrődi fiatalok is nagyon nagy elszántsággal eveztek.

A harmadik futam a Szolnoki Sárkányok és a Gyomaendrődi Sárkányok összecsapása volt, amelyben a szolnokiak diadalmaskodtak – az igazsághoz hozzátartozik, hogy a szolnoki hajóban ült néhány gyomaendrődi és mezőtúri fiatal erősítésként, mivel a szolnokiak csak 10 fővel érkeztek.

A második és harmadik kör futamaiban rajtoló csapatok párosítását az első körben elért időeredmények alapján határoztuk meg, így ezen futamokban a közel azonos időeredményű csapatok borzolták a holtág vizét, ezzel is izgalmasabbá téve a versenyt.

A második körben minden csapat kivétel nélkül javított a korábbi időeredményén, a Gimis Sárkányok olyan mértékben, hogy legyőzték a rutinos szegedi csapatot – a szegediek nem kis meglepetésére!!!

A harmadik kör – ahogyan ez történni szokott - egy pici visszaesést mutatott; kivételt képzett Szolnok és a Szeged csapata, akik még tovább javítottak eredményeiken. A Szegedi Sárkányok ekkor állították fel a pályacsúcsot 1 perc 5,55 másodperccel.

Az összesített időeredmények a következő sorrendet eredményezték:

I. Szegedi Sárkányok - 3 perc 26,17mp. (3 futam összesített ideje)
II. Gimis Sárkányok - Gyomaendrőd - 3 perc 26,91 mp. (3 futam összesített ideje)
III. Szolnoki Sárkányok - 3 perc 30,45mp. (3 futam összesített ideje)
IV. Gyomaendrődi Víziszörnyek - 3 perc 31,30mp. (3 futam összesített ideje)
V. Gyomaendrődi Sárkányok - 3 perc 36,28mp. (3 futam összesített ideje)
VI. Mezőtúri Lokálpatrióta Sárkányok - 3 perc 56,31mp. (3 futam összesített ideje)

A hivatalos futamok után még két összecsapásra került sor, amelynek során a nap abszolút győztesét – a Szegedi Sárkányokat – kihívták a Körös Kajak SE kajakosai. Ebben a futamban a kajakosok 1.05.09 időeredménnyel nyertek, és egyben új pályacsúcsot állítottak fel, a szegediek 1.05.89 eredményével szemben. A nap utolsó és egyben talán legvidámabb futamában egy 12 fős férfi legénység küzdött meg egy igazi – 18 fős hölgy „legénységből” álló – sárkány hajóval, amely futam nem igazolta a régi mondást miszerint: „Sok lúd disznót győz” , ugyanis ezt a küzdelmet a 12 fős férfi hajó nyerte.

A nap összegzése számokban:
A megrendezett versenyen evezett összesen 96 fő.
A tizenegy futamban a verseny lebonyolításához használt 2 db sárkányhajó, – figyelembe véve a rajthoz történő felevezéseket is – legkevesebb 11 km-t tett meg a Pájer strandon. Külön öröm, hogy a rendezvényen használt sárkányhajók egyike - a Gyomaendrődi Sárkányhajósok Baráti Társaságának köszönhetően – Gyomaendrőd vizein marad.

Mivel az időjárás is kegyes volt a rendezvényhez így egy kellemes napot zárhattunk a mozgás- a természetszeretet és az emberi kapcsolatok ápolása érdekében.

Szeretnénk köszönetet mondani a Pájer strand tulajdonosának - Pájer Sándornak és üzemeltetőinek a tökéletes helyszín biztosításáért!!!

Ezt a rendezvény minden év májusában megrendezésre kerül.

A MINI RoadShow következő állomásai:
Szolnok: 2011. június 4 - szombat
Szeged: 2011. július 9. – szombat
Mezőtúr: 2011. augusztus 19. – péntek
Szarvas: 2011. augusztus 20. – szombat
Szeged: 2011. szeptember 1 – 4. csütörtök - vasárnap

A fenti versenyekre nézőket és különböző kategóriákban – munkahelyi, baráti, iskolai csapatokat várunk.

A Gyomaendrődi Sárkányhajósok Baráti Társasága továbbra is várja minden héten pénteken 18 órától az evezni vágyókat a Körös Kajak SE vízitelepén a Gyomaendrőd Besenyszegi u. 4/1. szám alatt.
A baráti társaság nyitott és minden érdeklődőt szívesen felvilágosítunk a csatlakozási lehetőségről.

Információ:

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó oldalak

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!

Új hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.