Felhívás Gyomához, Nagylaposhoz kötődő volt és jelenlegi vasutasokat, vasutas családoknak

Beküldés: 2018/01/31 - 18:01 | Frissítés: 2022/09/28

Felhívás

1858. május 1-én futott át az első vonatszerelvény a Szolnok - Békéscsaba - Arad vasútvonal részeként megépült gyomai és nagylaposi pályaudvarokon. Ennek éppen 160 esztendeje. A 160 esztendő alatt voltak csendes, békés, nyugodt évek, de voltak Gyoma és Endrőd lakóinak életét jelentősen felforgató háborús időszakok is. A vasúti forgalmat bonyolító vasutasok a nap minden órájában készen álltak a vonatok fogadására, indítására. A gyomai vasúti pályaudvar folyamatosan jelentős létszámú felkészült szakembert foglalkoztatott. Sok gyomai és endrődi ember vállalta a nem könnyű vasutas munkát.
Több családnál tradícióvá vált a vasutas életút.
A vasút jelentős gazdasági tényezővé vált nem csak Gyoma, de a környező települések életében is.
Úgy gondoljuk, hogy a 160 esztendő alatt Gyoma és Nagylapos vasútállomás és pályaudvar folyamatos működését biztosító vasutasokról, vasutas családokról, magáról a Gyoma környéki vasútról - e jubileum alkalmával - méltóképpen meg kell emlékeznünk.
Az illetékesek felé javasoltuk, hogy Gyoma állomás váróterének belső falára helyezzünk el egy emléktáblát. Javasoltuk továbbá egy - Gyoma vasútállomás történetét is bemutató - időszakos vasúttörténeti kiállítás megrendezését.
A vasúttörténeti kiállítás összeállításához nem áll rendelkezésünkre elegendő anyag.

Ezért kérjük a Gyomához, Nagylaposhoz kötődő volt és jelenlegi vasutasokat, vasutas családokat, hogy tekintsék át a családi fényképgyűjteményeiket és azokat a képeket, amelyek kapcsolódnak a témához, a Határ Győző könyvtárba 2018. április 10-ig juttassák el. Más – a vasúttal kapcsolatos – dokumentumokat is szívesen fogadunk. A kiállítás végeztével visszaadjuk azokat a tulajdonosoknak.
Kérjük az aktív és a nyugdíjas vasutasokat, kapcsolódjanak be az anyaggyűjtésbe.

A könyvtár elérhetősége:
Levélcím: 5500 Gyomaendrőd Fő u. 230 sz.
E-mail: varosi.konyvtar@gyomaendrod.hu

Bethlen Nyugdíjasok Közössége
Civil Szervezet Gyomaendrőd

Bethlen Gábor Alapítvány
Gyomaendrőd

Kapcsolódó oldalak

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!

Új hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.