Solymosi János

Solymosi János

Solymosi János (Gyoma 1955 - ) Távközlési mérnök.

Solymosi János a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskola híradásipari szakán végzett 1977-ben. Első munkahelyén, a KFKI-ban plazmafizikai és lézertechnikai kutatásban használt célműszereket fejlesztett. 1983-tól a BME Mikrohullámú Híradástechnika Tanszék Űrkutató Csoportjában fejlesztőmérnök. Feladatai közé tartozott a műholdfedélzeti áramkörök fejlesztése, mérése, speciális tesztelő berendezések készítése. Részt vett számos űreszköz fedélzeti berendezésének fejlesztésében, köztük az űrtörténeti jelentőségű VEGA programban.

1991-ben a müncheni Bonn Elektronik GmbH tulajdonosával megalapította a ma már 100%-ban magyar tulajdonú BHE Bonn Hungary Kft-t. A BHE Magyarország legnagyobb űripari cége, 18 országban van képviseletük. Űrtechnológiai igazgatóként személyesen irányítja a cég űrprojektjeit. Berendezéseik ott vannak a Nemzetközi űrállomásaon, több külföldi műhold fedélzetén és az indiai Mars-programban is. Rendszeresen tart előadásokat konferenciákon. Tagja a Magyar Űrkutatási Tanácsnak és Űrkutatási Tudományos Tanácsnak. Elnöke a Magyar Asztronautikai Társaságnak (MANT), társelnöke a Magyar Repülő és Űrtechnológiai Platformnak (HATP). Szakértőként közreműködött az ország ESA-csatlakozásának előkészítésében.

2014 december 18-án a Parlament felsőházi termében Solymosi János átveszi a Gábor Dénes-díjat Palkovics Lászlótól, az Emberi Erőforrás Minisztérium államtitkárától (balra) és Gyulai Józseftől, a NOVOFER Alapítvány kuratóriumának elnökétől (balról a második).

Egyéb tevékenységek:

  • A Magyar Asztronautikai Társaság elnöke
  • A Magyar Űrkutatási Tanács tagja
  • A Magyar Űrkutatási Tudományos Tanács tagja
  • A HATP (Magyar Repülő és Űrtechnológiai Technológiai Platform) társelnöke

Forrás: urvilag.hu

Kapcsolódó cikkek

Nyári űrtábor Gyomaendrődön
Nyári űrtábor Gyomaendrődön
Dátum: 2010. április 15. (csütörtök)

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!

Új hozzászólás