Hozzászólás öröklinkje

admin képe
Beküldés: 2013/05/08 - 10:20 | 1 hozzászólás | Frissítés: 2015/03/19
Szerző: admin
Cikkek: 

Az önkormányzati portál hívja fel a helyi lakosság figyelmét, hogy növényvédelmi permetezés várható az elkövetkezendő napokban városunkban:

2013. május 9, 10, 11, 13, 15-én Gyomaendrőd város területén védett fasorokon gesztenyéken, hársokon, galagonyákon, berkenyéken, szivarfákon növényvédelmi permetezésre kerül sor éjszakai műszakban.

Felhasználásra kerülő növényvédő szer:
MOSPILAN-20 SG 4 gr./ víz literenkénti dózisban.
Hatóanyag: 200 gr./kg. ACETAMIPIRID
A növényvédő szer méhekre és halakra veszélytelen.

Tart eddig a közlemény. Mi is ez a növényvédő szer valójában? Valóban veszélytelen?
A Wikipedia külön bejegyzést tartalmaz az acetamipridről: az internetes lexikonból megtudhatjuk, hogy az acetamiprid egy neonicotinoid rovarirtó szer. A témában járatosabbak tudhatják, hogy neonicotinoidok nagy vihart kavartak az utóbbi időben, méghozzá a méhek pusztulásával kapcsolatosan. „A vegyület a rovarok központi idegrendszerét támadja, és a virágzó növény nektárját, és virágporát is beszórják vele.”
A Greenpeace jelentése kifejti a problémát: "Az elővigyázatosság elve alapján azokat az agrokemikáliákat, melyeknek veszélyességét számos tudományos kutatás igazolja, be kell tiltani. Európa nagy részén a méhész-szervezetek örömmel üdvözölték, hogy a tudományos jelentések átvizsgálása után az EU szakmai szervezete, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) három neonikotinoid betiltását javasolja.
A magyar kormány ellenzi a méhekre veszélyes agrokemikáliák tilalmát. Részben arra hivatkozva, hogy az uniós döntés nem alapszik szabadföldi vizsgálatokon – ami tárgyi tévedés, hiszen több ilyen vizsgálatra is hivatkozott az EFSA. Részben pedig arra, hogy Magyarországon semmi sem igazolta, hogy a méhpusztulások mögött a neonikotinoidok állnának. Ezzel az a gond, hogy mivel ilyen vizsgálatok nem készültek, ezért ezt kizárni nem lehet – valószínűsíteni annál inkább, hiszen ha ugyanazokra a méhekre ugyanazok a vegyszerek a többi országban halálosak vagy legalábbis veszélyesek, akkor az nagy valószínűséggel hazánkban sem érintheti őket kedvezően.”

Fűzfás-zugi akácfán mézet gyűjtő méhecske

Friss hír, hogy 15 állam igen szavazatával az EU alig egy hete, 2013. április 28-án tiltotta be a neonicotinoidokat, azzal az indokkal, hogy a méhekre károsak. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság tanulmánya alapján, mely megállapította a neonicotinoidek méhek egészégére való ártalmasságát, még januárban kezdeményezte az Európai Bizottság a szóban forgó rovarirtók betiltását. Ezt több mint 30 különálló tanulmány támasztja alá, melyek kapcsolatot tártak fel a rovarok idegrendszerét megtámadó neonicotinoidek és a csökkenő méhpopulációk között.
Az ismert Independent c. brit napilap a következő címet adta az EU döntésről szóló hírnek: „A méhek győzelme” avagy az EU betiltja a méhek pusztulásáért felelős neonicotinoid rovarirtó szereket”: Nagy-Britannia – ahol rendkívül erős a vegyipari lobbi - az indítvány ellen szavazott, de a döntésnek megfelelően be kell tartania a tilalmat, akárcsak Magyarországnak - várhatóan decembertől lép életbe a tiltás.
Aki a témában jobban el kíván mélyülni, az Interneten bőségesen talál információt, főként angolul. A Vanishing of the Bees c. másfél órás dokumentumfilm bemutatja a neonicotinoidek káros hatását a méhekre, de magyar nyelven is számos írást lehet olvasni a témában.
Tegyük fel magunkban a kérdést: a betiltás mellett kardoskodók vajon miért álltak volna ki környezetünk és a természet védelme mellett, ha az nem lett volna racionalizálható? A másik oldalt képező vegyipari lobbinak a profithoz fűződő érdeke vajon adhatott-e elfogulatlan véleményt? Úgy tűnik, ezúttal az igazság és ésszerűség győzött, amit a tanulmányok is alátámasztanak!
Végül kanyarodjunk vissza írásunk elejére és Gyomaendrődhöz: az önkormányzati portálon olvasható neonicotinoid alapú idegméreg méhekre való veszélytelenségét az EU már hivatalosan cáfolja, ezért azt betiltotta, azonban a vegyszer használata sajnos még legális marad néhány hónapig, a törvény implementálásáig.

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!

Új hozzászólás

Hozzászólások

1. Talán, amikor permeteznek már este van, és olyankor alszanak a méhek! :)
2. Majd ha kipusztulnak a méhek, utána mi jövünk,- de akkor már késő!! - hacsak nem porozzuk mi a növényeket.....már láttam ilyet Kínában...!!
Megérett már az emberiség a kipusztulásra! Lsd. vasárnap esti film!