Gyoma névadója

Etana70 képe
Beküldés: 2011/04/17 - 19:02 | 2 hozzászólás | Frissítés: 2014/02/08
Szerző: Etana70

Nagyon régi téma, hogy ki lehetett Gyoma névadója? Volt/van is ezzel kapcsolatban sok találgatás.
Békés jórésze Atilla (!) korában két besenyó tömény összefüggő területe volt, Őcsöd-Szarvas-Gyoma- Békés-Gyula tengely mentén. A két tömény tulajdonosa -akkor- Réka volt, Atilla felesége. Réka már a besenyőkkel érkezett ide. Gyoma tehát már Atilla idejében is létezett, az Arvisura szerint ezen a néven. A névadó azonban nem ismert ebből a korból (Atilla 453.-ban halt meg). Viszont nem véletlen így Gyomán sem a "Besenyőszög" nevű terület elnevezése.
Az avar korban pedig -Atilla után- Alpárral érkezett -575.-ben- egy tömény már az avarokhoz, Baján fejedelemhez . Alpár egyik sámánjának neve GYOMA volt.
A Gyoma mint FÉRAN (férfi-női) név már jópárezer évvel ezelőtt létezett. A FÉRAN Névadó a sámánok -később az ugyanezt jelentő táltosok- névadónaptárja volt. Keletkezése sokezer évre nyúlik vissza, pontos ideje nem is ismert.
A hun-magyar őstörténelem rendkívűli könyve az Arvisura (Igazszólás) ezt a Kner Nyomda készítette.
A Gyoma névadó személye tehát mégtovább nyomozható.
Kivételes az olyan név országunkban, melynek nem a táltosok adtak nevet..még az árpádházi fejedelmek korában is így volt.

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!

Új hozzászólás

Hozzászólások

Etana70 képe

Szinte nem tanítják, mert minek? Atilla után a Kárpátmedencébe az avarok érkeztek be, a már ittlakó jászok, kunok, kabarok, palócok, besenyők...stb rokonnépekhez. uGYNIS -VÉDELMI VONATKOZÁSBAN- LÉGÜRES TÉR VOLT AKKOR ITT.
Azért jöttek ide, mert a benntlakók behívták őket, védelműl a nyugati germán és az északi szláv támadások miatt.
Az avarok elsősorban a Dunántúlra települtek le, első -honfoglaló- vezérük BAJÁN volt. Az avarok 9 törzzsel érkeztek a Turgáj környékéről., 568 után . Csatlakozott hozzájuk -575.-ben- Alpár is, a Béla magyar törzsből 1 tyumennyel (10 000 lovassal).
GYOMA sámán pedig Alpárral érkezett, valószínűleg a Magyar Törzsszövetségtől, az Ural környékéről. Alpár lett Baján után (580-600 között) az avarok fejedelme.
Az avarok meglehetősen nagy, a Donig kiterjedő un nyugati Avar Birodalmat létesítettek itt. Küzdelmes évszázadaik voltak a magyarok bejöveteléig.

Etana70 képe

Gyoma azonban mint lánynév is előfordul a magyarok hosszú történelmében. Erdélyi Gyulának, aki Saroltnak, Vajk István anyjának a testvére volt, Gyoma nevű lánya is született.
Ez a név -nem teljesen szokatlanul tehát- mint férfi és mint női név is előfordulhatott az árpádházi fejedelmek, királyok idején, vagy korábban is.
Amikor pedig Géza fejedelem -aki özvegy volt- újra nősült, akkor Sarolt tetvérét - Aranyt- Tónusz Aba kardkovács vette el, akiknek született Gyoma nevű fiuk is (Arvisura). Géza és Tónusz Aba együtt mentek Gyula besenyő fejedelemhez a lányokért..
Halmágy -Gyoma egyik határrészének neve- szintén női név volt, az Árpádkor idején a fejedelmek között fordult elő.
Békésnek mint névnek szintén ismeretlen az erdete. Persze annak, aki nem olvasta az Arvisurát ( a Kner Nyomda terméke). Békés fejedelem a legősibb időkben élt, akkor, amikor a -jégkort követően- a Kárpátmedencébe való visszatérésről gondolkodott több hunfajú népcsoport. Talán ezért nem ismert jobban/egyeltalán. Békés fejedelem egy gyér lakosságu Sajó és Felső Tisza környéki terület ura volt, őt a beérkező Balog váltotta a fejedelemségben kb ie. 3770 körűl. Ebben az időben alapítja Tímár tárkány Debrecen századosfalut..